Eindexamen Voortgezet Onderwijs

Eindexamen VO in het kort

Het eindexamen in het voortgezet onderwijs bestaat uit het schoolexamen en het centraal schriftelijk examen. De school neemt het schoolexamen af met een aantal toetsen per vak. Aan het einde van het schooljaar volgt het centraal examen.

Examenprogramma
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) draagt de eindverantwoordelijkheid voor het eindexamen en stelt per vak de examenprogramma's vast op hoofdlijnen. In het examenprogramma staat hoe de leerstof is verdeeld over het centraal examen en het schoolexamen.

De examenprogramma's kunnen op Examenblad.nl in de rubriek vwo, havo, vmbo TL, vmbo GL, vmbo KB en vmbo BB per vak gedownload worden.

Schoolexamen
Het ministerie van OCW bepaalt welke onderwerpen minimaal aan bod moeten komen in het examenjaar. Scholen stellen zelf het schoolexamen op en bepalen zelf wanneer ze bepaalde vakken toetsen. Het schoolexamen bestaat meestal uit twee of meer toetsen per vak. Dit kunnen mondelinge, praktische of schriftelijke toetsen zijn. Het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling (SLO) publiceert voor elk vak een handreiking voor docenten met suggesties voor uitwerking van de stof van de schoolexamens.

Centraal examen
Alle leerlingen van dezelfde onderwijssoort krijgen dezelfde examenvragen voor hun verplichte vakken en keuzevakken. Het centraal examen kent drie tijdvakken: 1e tijdvak in mei (examen) en 2e en 3e tijdvak in juni en augustus (herkansing en inhalen). Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de centrale examens. Het CvTE vertaalt de examenprogramma's van OCW naar concrete examenopgaven en legt de stof voor de centrale examens vast in syllabi. De syllabus is de basis voor de constructieopdracht die het CvTE aan Cito geeft. Medewerkers van Cito maken aan de hand van de constructieopdracht samen met ervaren docenten de concepten voor de examens. Na vaststelling van de examens door de CvTE-vaksecties, maakt Cito het examen drukklaar. Er zit ongeveer twee jaar tussen het ontwikkelen van de eerste opgaven en de afname van een examen. Lijnco drukt de examens en DUO regelt de verspreiding onder scholen.

Examenregeling en toezicht voortgezet onderwijs
De school stelt een examenreglement vast. Hierin staan:

  • richtlijnen voor hoe het schoolexamen, het centraal examen en de herkansing van het schoolexamen moeten verlopen;
  • maatregelen die de school neemt bij onrechtmatigheden tijdens het examen;
  • het adres en de samenstelling van de commissie van beroep;
  • de gang van zaken tijdens het eindexamen.
De directeur en de examinatoren van de school nemen het eindexamen af. De Inspectie van het Onderwijs ziet toe op de kwaliteit van de uitvoering van de examens door de scholen. De inspectie controleert achteraf, aan de hand van de eindexamengegevens, of scholen de juiste uitslag hebben bepaald.

Examenblad.nl
De website Examenblad.nl geeft, vooral ten behoeve van scholen, de complete officiële informatie over de examens in het voortgezet onderwijs, zoals eindexamenbesluit, examenprogramma's, regelingen en mededelingen, syllabi, examenrooster, hulpmiddelen, correctievoorschriften, normering en uitslagbepaling. De informatie op de site is gerubriceerd per onderwijssoort en vak en geordend op jaar. De site is een initiatief van het ministerie van OCW en het CvTE.

Participanten centrale examens


Datum: 15 februari 2017

Websites

Examenblad

Cito

College voor Toetsen en Examens

Ministerie van OCW

Wet op het voortgezet onderwijs